In de Media

Op deze pagina deel ik links naar interessante schrijfsels op het web.NRC.nl: 11 juni 2016
Autisme strekt zich uit tot in de huid van de muis. Autisme is volgens de moderne inzichten een gedragsstoornis die ontstaat door een probleem met de verwerking van informatie in de hersenen. Maar nu blijkt uit onderzoek bij muizen dat (genetische) verstoringen in gevoelszenuwen elders in het lichaam ook veranderingen in het gedrag kunnen geven die kenmerkend zijn voor autistische stoornissen (Cell, 9 juni). De muizen werden er angstig en minder sociaal van. http://www.nrc.nl/handelsblad/2016/06/11/autisme-strekt-zich-uit-tot-in-de-huid-van-muis-2640042


Neuroscience News: 9 juni 2016
Het is algemeen aangenomen dat autismespectrumstoornissen worden veroorzaakt door tekorten in de hersenontwikkeling, maar een studie met muizen suggereert nu dat ten minste sommige aspecten van de aandoening – inclusief hoe aanraking wordt waargenomen, angst en sociale afwijkingen – verband houden met defecten in een ander deel van het zenuwstelsel: de perifere zenuwen gevonden in de ledematen, vingers en andere delen van het lichaam die sensorische informatie naar de hersenen communiceren. Zo zie je maar …  http://ow.ly/r77L3016iJi


Autism|eye: Lente editie 2016
Wordt handtastelijk! Problemen met de tastzin zijn universeel bij kinderen met autisme. Nieuw onderzoek toont aan dat problemen met de tast aanpakken met Qigong Sensorische Therapie de sleutel is tot algehele vordering en groei.
page0021 en page0022


De Leukste Kinderen: 11 juni, 2015
Overprikkeld op school!  Je vraagt je af wat er aan de hand kan zijn?
http://deleukstekinderen.nl/overprikkeld-op-school/


Autism|eye
Nieuw onderzoek toont aan dat de meeste leerlingen met autisme lijden aan zintuiglijke ongemakken die hen tegenhouden in hun schoolwerk.
https://www.autismeye.com/sensory-discomfort/


Science Daily: 13 mei 2005
Sensorische problemen aanpakken vermindert de ernst van ADHD. 
QST therapie is hiervoor de goede keuze 
https://www.sciencedaily.com/releases/2005/05/050513103548.htm


Mendability Blog
Strategieën om angstaanvallen tijdens de zomermaanden te helpen bestrijden.
http://www.mendability.com/autism-therapy/behavior/strategies-to-handle-anxiety-with-your-child-during-the-summer/


Daily QST massage makes the small glass grow into a larger bucket.
Watch this video on sensory processing for people on the spectrum.
http://youtu.be/7lpSkA3eBjE


Placebo Nocebo Tijdschrift (Januari/februari 2016)
Massagetherapie voor kinderen met autisme: De onderzoekers besluiten dat het effect van deze massagetechniek voldoende is aangetoond. Ze raden alle ouders van autistische kinderen aan deze techniek dagelijks toe te passen vanaf de eerste kenmerken of de diagnose (Silva LM, 2015).
https://placebonocebo.be/webshop/placebonocebo-losse-nummers/placebonocebo-23/massagetherapie-voor-kinderen-met-autisme/  (pdf)