Verweermodus, waarom de klassieke aanpak niet werkt.

Geplaatst op Geupdate op

Verweermodus, waarom de klassieke aanpak niet werkt.

NIEUWSBRIEF #1 | Maart 2018

x

Het probleem bij de klassieke benaderingen om iemand met autisme te helpen is dat ze letterlijk contraproductief zijn. Hier is hoe die klassieke aanpak werkt:

Na de diagnosestelling wordt een begeleiding aangeraden gericht op sociale vaardigheden en executieve functies. Immers, autisme staat gelijk aan een tekort aan sociale vaardigheden, toch? Dus als je sociale vaardigheden aanleert, dan komt het uiteindelijk allemaal goed.

Alleen werkt deze aanpak niet. Top-down benaderingen van autisme werken niet omdat ze simpelweg de kern van de autisme problematiek volledig negeren en zich uitsluitend richten op uiterlijk waarneembare symptomen (gedragsproblemen).

De oorzaak van de problemen bij autisme ligt NIET in het gebrek aan sociale vaardigheid of executieve functies. Het ligt in de zintuiglijke overweldiging, de emotionele uitputting en een gebrek aan bewustzijn (we noemen deze combinatie “verweermodus“). Los deze 3 problemen op en de sociale vaardigheden en het executief functioneren komen vanzelf.

Zie het zo:
Neem eender welke soldaat in oorlogsgebied en zeg hem: “Hé! Ik wil je leren breien”, denk je dat hij enthousiast zal reageren op je aanbod? Misschien wilt hij best wel leren breien, maar op dit ogenblik is hij vooral druk bezig met niet dood te gaan.

Exact hetzelfde geldt voor mensen met autisme. Aangezien wij het merendeel van onze tijd besteden in bovengenoemde verweermodus (totdat je leert om eruit te komen), zijn we constant in de verdediging. En wanneer we defensief zijn, zijn we niet ontvankelijk voor leren (biologisch is het ook niet mogelijk om ontvankelijk te zijn). Dus leer ons alle sociale vaardigheden die je wilt, geef ons extra begeleiding en probeer ons zo goed mogelijk te motiveren. We zullen niet luisteren. We KUNNEN NIET luisteren… écht waar het gaat niet totdat je ons helpt om het basisprobleem, nl de sensorische overweldiging, te genezen. (De beste manier om dit te doen is dagelijks de QST therapie toepassen samen met een aangepaste voeding).

Maar moeten we dan geen sociale en executieve vaardigheden leren?

Absoluut! Natuurlijk wel! Het is echter niet mogelijk om aan de hand van sociale vaardigheidstraining, psychologische begeleiding (leren begrijpen), het aanleren van allerlei ‘coping’ strategieën of motiverende technieken dit doel te bereiken. Als we aannemen dat sociale vaardigheden KUNNEN aangeleerd worden, net zoals bij iedereen, en dat dit vermogen geblokkeerd wordt (verweermodus) dan zodra we die blokkade weghalen gaat het aanleren van sociale vaardigheden vanzelf. Meer nog, de opgelopen achterstand zal ingehaald worden (1).

Eigenlijk is het er allemaal al, een volledig groeipotentieel dat vast zit (2). Dat is mijn ervaring en ook die van het Qigong Sensory Training Insitute dat hier 16 jaar onderzoek naar deed (3). Behandel de zintuiglijke onbalans en de emotionele uitputting verdwijnt en het bewustzijn verhoogt. Daarna volgen de sociale en executieve vaardigheden vanzelf (4) en (5) of (6)

Als je meer wilt weten over onze aanpak om autisme beter te maken dan kunt je hier beginnen: www.intouchnow.be


 

Binnenkort in Antwerpen: Opleiding tot QST kindertherapeut en coach voor autisme

Wil je ook de In Touch aanpak toepassen in je praktijk? Volg dan de QST2 opleiding voor autisme.

De opleiding werd volledig herwerkt en heeft nu een ruimer aanbod.
De cursus gradueert studenten zowel als QST ouder trainer/coach, als QST therapeut(e) voor autisme.
studenten gradueren eveneens als online oudertrainer, wat maakt dat zij na certificatie de QSTI Online Oudertraining zullen mogen geven.

Schrijf je nu hier in voor de Opleiding tot QST kindertherapeut en coach voor autisme

  • Klassikale start op maandag 10 september tot en met vrijdag 14 september 2018 in Antwerpen (Engels)
  • Gevolgd door 4 maanden klinische supervisie op afstand (naar keuze in het Engels, Nederlands of Frans): september t/m december 2018
  • Inschrijven vóór 10 augustus, 2018
  • Cursusgeld is € 1.953,- excl. overnachtingen

Lees verder op de site van het QSTI.

Heb je nog vragen dan beantwoord ik ze graag, sabine@qsti.org

voor-dagelijkse-inspiratie-3

x

x

x

x

x

x

x

x

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s