Terug naar de basis

Geplaatst op Geupdate op

Een belangrijk inzicht voor mij dat aan het begin van mijn weg opwaarts lag, was de realisatie dat ik éérst aan MEZELF moest werken.

Toen mijn jongste zware faalangst bleek te hebben en weigerde om nog naar school te gaan, leerde ik al Googelend dat schoolweigering eigenlijk een bekend probleem was (niet alleen voor mijn kind). Dus wilde ik weten wat de “juiste” manier was om ermee om te gaan. Weet je welk advies ik tegen kwam? “Screen de ouders voor angst en/of angst gerelateerde problemen. Behandel de ouders eerst. Als de ouders angstig zijn, zal het kind NIET verdergaan.”

OMG! IK gaf al die angst misschien wel door aan mijn kind!

Ja! dat was een shock. En, ja toen ik er even over had nagedacht moest ik Google gelijk geven, ugh! Maar het was ook goed nieuws want ondertussen begon al duidelijk te worden dat een ander proberen te veranderen écht een hopeloze zaak is. Maar jezelf veranderen? Wel dat is iets waar ik wél invloed over had.

Merk op dat ze niet zeggen dat het allemaal de fout van de ouders is, de suggestie is alleen maar om ouders eerst te screenen op angst. Dat betekent niet dat het allemaal jouw schuld is, of dat dit het enige is dat je kunt doen.

Bekijk het zo: als je een arts bent die in een ziekenhuis voor geestelijke gezondheidszorg werkt en iemand zijn kind bij je brengt dat instort en volledig uit zijn dak gaat, wat zou jij dan als eerste doen? Als ik het was, zou ik ervoor zorgen dat de basis werd aangepakt: heeft het kind pijn? Is er fysiek wat aan de hand zoals een niersteen, gescheurde appendix, etc.

Het kan zelfs nóg eenvoudiger … Heeft het kind honger? Heeft het gegeten? te warm, te koud? etc.

Terug dus naar de basis.

Als je iemand helpt met een kind dat school weigert, dan zorg je er in eerste instantie voor dat het kind zich VEILIG kan voelen. En kinderen ontlenen hun emotionele toestand aan de personen waar ze het meest mee in contact zijn.

Dus als de ouder zich niet veilig voelt (ook bekend als angstig) dan IS dat een goede plek om te starten.

Dat betekent niet dat het de oorzaak is van het probleem. Het betekent gewoon dat het een goede plek is om te beginnen. En daar ben ik dus gestart met de weg opwaarts voor mijn gezin.

Bij mezelf.

x

x

x

x

x

xx

#LoveLife #InTouch 

#Autisme #Autism #ASD #ASS #TSA 

#Verweermodus #SensorischeTrechter

#QST #QigongMassage #sensorymassage #DrLouisaSilva #QSTTestimonial

#LiefdevolOuderschap #Zorgouders #Zelfzorg101

#Sensory #SPD #SensorischeIntegratie #SI

#Boek #SensorischeBehandelingAutisme

#AutismResearch

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s