[Nieuw onderzoek] Sensorische afwijkingen markeren het begin van het risico op autisme

Geplaatst op Geupdate op

Sensorische afwijkingen zouden een van de eerste tekenen van een risico op autisme kunnen zijn – en zou zo een doelgebied kunnen zijn voor vroege detectie en behandeling. De gepubliceerde resultaten van twee studies hieromtrend werden afgelopen week gepresenteerd op de jaarlijkse bijeenkomst van de Society for Neuroscience in San Diego, VS.

babysibs844-stefan-kunz-getty-images

De studies richtten zich op baby broers en zussen van kinderen met autisme, of “baby brussen”, waarvan blijkt dat ze een tot 20x verhoogd risico vertonen op de aandoening.

Prikkel-zoekend gedrag

De eerste studie omvatte 20 baby brussen en 20 controle kinderen zonder een familiale geschiedenis van autisme. Dit onderzoek toont aan dat de baby brussen meer op zoek gaan naar zintuiglijke stimulatie dan de controle baby’s doen.

Toen de kinderen 8 maanden oud waren, hebben onderzoekers hen beoordeeld op hun interactie met een reeks van acht zintuiglijke speeltjes, hierbij zat een trillende bug, een koepel die muziek speelt en glitters spuit en een eend die bellen blaast bij het knijpen.

Als groep, toonden de baby brussen meer en intensere fascinatie voor deze speeltjes dan de controle controle baby’s deden. Deze groepstrend lijkt voornamelijk te worden aangedreven door een subset van kinderen die later gediagnosticeerd werd met autisme.

Zelfs op 18 maanden is het mogelijk om een betrouwbare diagnose van autisme te stellen, de baby brussen die meer zintuiglijk prikkel-zoekend gedrag vertoonden hadden het ook moeilijker met sociale interacties.

De baby brussen die meer zintuiglijke input zochten hadden ook meer tikken op hun schouder of herhalingen van hun naam nodig om sociaal te kunnen zijn. Baby brussen die het meest op zoek gingen naar zintuiglijke stimulansen op 18 maanden vertoonden ook de meest ernstige autisme kenmerken op de leeftijd van 3.

Elektrische hersen activiteit

De onderzoekers hebben ook gebruik gemaakt van een elektro-encefalogram (EEG) om de elektrische activiteit te meten in de hersenen van de baby’s op 18-maanden. Op deze leeftijd is het alfa vermogen van de EEG meting typisch sterker in de rechter hemisfeer bij baby brussen en in de linker hemisfeer bij de controlegroep (1). Het nieuwe onderzoek wees uit dat baby brussen die het meest zintuiglijk prikkel-zoekende gedrag vertoonden de sterkste alfa kracht voorkeur hadden in de rechter hersenhelft.

Deze tweede studie, die veel van dezelfde baby brussen gebruikte, toont aan dat hoe meer een kind ondergevoelig reageert op zintuiglijke prikkels, hoe meer zijn alpha kracht naar de rechter hemisfeer verschuift. In deze studie hebben onderzoekers de zintuiglijke responsiviteit van de baby’s beoordeeld  op basis van een ouder vragenlijst.

De resultaten van de twee analyses vullen elkaar aan

Baby’s die meer hypogevoelig blijken te zijn zullen ook de neiging hebben om meer zintuiglijk prikkel-zoekend gedrag te vertonen.

Kinderen die ondermaats op zintuiglijke prikkels reageren laten een aantal kenmerkende patronen van hersenactiviteit zien. Ze hebben grotere hersenen golven in de  frequenties bekend als de ‘theta band’ dan baby brussen die meer typische niveaus van zintuiglijke responsiviteit vertonen. Ze tonen ook grotere synchronisatie van alfa- en theta golven tussen de verschillende hersendelen. Over het algemeen, vertoont hun hersenactiviteit minder complexiteit, een patroon dat herkenbaar is bij sommige personen met autism (2).

Deze bevindingen suggereren niet alleen dat sensorische afwijkingen een indicator kunnen zijn voor het risico op autisme, maar kunnen ook een manier bieden om deze uitkomst te wijzigen.

Sensorische afwijkingen genezen

De hypo- en hypergevoeligheid in baby’s en jonge kinderen kan heel effectief aangepakt worden door sensorische massage. De qigong sensorische therapie die Dr. Silva ontwikkelde kan al vanaf een leeftijd van 6 maanden toegepast worden.

Dr. Silva zegt: “We weten nu dat de sociale en gedragsproblemen bij autisme te wijten zijn aan een probleem met de tastzin. In een 2-jaar durende studie, hebben we geleerd dat het mogelijk is om het tastgevoel volledig te normaliseren (3)”. Algemeen verbeterde de tastzin met een gemiddelde van 75 procent, met 1/3 van de kinderen die binnen het normale bereik vallen.

Naar mate de tastzin verbeterde, waren kinderen rustiger, zochten ze nabijheid en genegenheid op, maakten oogcontact en communiceerden meer en beter. In een notendop, de kinderen waren in staat om verbinding te maken met, te genieten en te leren van de mensen om hen heen.

qsti-2-year-study-graph1_orig
Hierboven staan 2 grafieken. De eerste laat zien dat naarmate de problemen met de tastzin verbeteren, de ernst van autisme afneemt. De tweede toont aan dat als gedrags- en zintuiglijke problemen verminderen, socialen en taalvaardigheden vergroten.

Voor nog meer research rond sensorische problemen en autisme klik HIER

  1. Gabard-Durnam L. et al. J. Autism Dev. Disord. 45, 473-480 (2015) PubMed
  2. Catarino A. et al. Clin. Neurophysiol. 122, 2375-2383 (2011) PubMed
  3. Louisa MT Silva, Alternative & Integrative Medicine (2016) eScienceCentral

 

Bronnen:
– Spectrum news; Sensory abnormalities highlight early autism risk, SARAH DEWEERDT  /  16 NOVEMBER 2016
– Qigong Sensory Training Institute; Two-Year Study Results Published, 8/3/2016

 

x

x

x

x

x

#LoveLife #InTouch 

#Autisme #Autism #ASD #ASS #TSA 

#Verweermodus #SensorischeTrechter

#QST #QigongMassage #sensorymassage #DrLouisaSilva #QSTTestimonial

#LiefdevolOuderschap #Zorgouders #Zelfzorg101

#Sensory #SPD #SensorischeIntegratie #SI

#Boek #SensorischeBehandelingAutisme

#AutismResearch

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s