Hoe kan ik het gedrag van mijn kind veranderen?

Geplaatst op Geupdate op

gaming addiction autisme

x

Dat is de grootste vraag die ik van ouders krijg.

Weet je wat het moeilijkste is aan verandering? Het feit dat je blind bent voor de verandering die JIJ moet (door)maken. Wees je ervan bewust dat je een kind nooit kunt motiveren om iets te doen wat ze niet willen. Dat gaat niet. Je kunt hen begeleiden, hen uitnodigen, faciliteren en dat is het zowat. Jij als ouder moet het werk doen. Zodra je bereid bent om zelf te veranderen dan zullen zij veranderen. Het is aan jou om aan je eigen angsten, je eigen zorgen, je eigen kramp te werken.

Zodra je oprecht begint te geloven in de mogelijkheden en competenties van je kind DAN zal alles veranderen en niet eerder.
Dus, hoe help je je kind? Door jezelf te helpen, door zelf te veranderen. En eigenlijk is dat echt het enige dat je kunt doen. Je kunt hen niet dwingen om andere interesses te hebben, hen niet dwingen om socialer te zijn, ze hebben een vrije wil en kunnen neen zeggen. En weet je wat? De keuze die ze zullen maken zal gebaseerd zijn op jouw interne sensaties, ze lezen je als een open boek. Onze kinderen zijn onze spiegels. Totdat jij ontspannen volledig overtuigd kunt zijn van het kunnen van je kind zal je niet in staat zijn om het gedrag van je kind te veranderen.

Ik weet het, dit is niet écht wat je wilde lezen toen je de titel van dit stukje las en toch werkt het zo.

Hoe kan ik het gedrag van mijn kind veranderen? Toen ik aan dit avontuur begon was dat ook mijn grote vraag.

Het antwoord was verrassend krachtig en simpel en lag volledig onder mijn controle: “Ik verander mijn gedrag”.
Ik ben me er al langer van bewust dat ik geen knoop meer in mijn maag krijg bij het anticiperen op de vraag of hij wat voor me wilt doen of wanneer ik overweeg hem mee te nemen naar een plek waar hij niet heen wil. Ik ben gestopt met duwen en trekken en dus is hij gestopt met vechten. Soms krijg ik een korte “neen” als antwoord op mijn vraag, vaker dan niet wimpelt hij elk initiatief af om ergens naartoe te gaan of deel aan te nemen. Maar sinds ik zijn antwoord aanvaard én respecteer, zonder emotie, krijg ik een rustiger en respectvol antwoord met vaak ook extra uitleg. En soms is er een pauze en zegt hij “ja”. Soms ook krijg ik een initiële neen, geef ik meer uitleg zonder druk te leggen, wandelt hij nadenkend weg om dan terug te keren met een voorstel, een idee of een compromis. Ik heb geleerd om niet meer te oordelen, om mijn angst niet de bovenhand te laten nemen, om mijn snelle reacties in te slikken. Het was niet makkelijk, maar eerlijk? het wordt met de dag makkelijker om dingen gewoon te laten voor wat ze zijn. Liefdevolle aanvaarding neemt de grootste angst van mijn kind weg: “het gedwongen worden”. En het ligt volledig binnen mijn bereik. Hoe minder ik trek en duw, hoe meer hij uitreikt en bereid is om zich te verbinden. Het is magisch en het voelt fantastisch.
x

Dus, ga jij dat ook maar doen! 🙂

Werk met wat er is en laat los wat er niet is.

Sabine

xDank je wel om dit artikel te delen

 

x

x

xx

x

#LoveLife #InTouch 

#Autisme #Autism #ASD #ASS #TSA 

#Verweermodus #SensorischeTrechter

#QST #QigongMassage #sensorymassage #DrLouisaSilva #QSTTestimonial

#LiefdevolOuderschap #Zorgouders #Zelfzorg101

#Sensory #SPD #SensorischeIntegratie #SI

#Boek #SensorischeBehandelingAutisme

#AutismResearch

x

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s